روشهای موفقیت تحصیلی | قسمت 3 | مشخص کردن استراتژی درسی خود
در این مطلب به روشهای موفقیت تحصیلی برای دانشآموزان، والدین، داوطلبان کنکور و دانشجویان در ارتباط با مشخص کردن استراتژی درسی پرداختیم.
حتما مطالب ، پیش در آمد و قسمت اول روش های موفقیت تحصیلی و قسمت دوم روش های موفقیت تحصیلی را بخوانید.
مشخص کردن استراتژی درسی خود
این مورد مربوط به شیوهها و جهتگیری های عملیاتی شما در خواندن درس میشود که باید متناسب با توانایی فیزیکی ، پایه درسی و امکانات شما باشد.
کنکور را هماهنگ با رشته تحصیلی خود انتخاب کنید در غیر اینصورت کار خودتان را سخت کردهاید.
کنکورهای آزمایش را متناسب با برنامه درسی یا آموزشگاه خود انتخاب کنید.
معمولا سرعت آزمونها برای محصلین زیاد هست ودر کلاسهای مدرسه یا آموزشگاه به بودجه بندی آزمون نمیرسند. تجربه شکست در آزمون حال و احوال شما را خراب و اعتماد به نفس شما را پایین میآورد پس اگر در سال قبل کنکور ، چند آزمون کلی آخر سال بدهید بهتر است تا هر هفته شکست را تجربه کنید.
آزمون هم فقط خودش نیست ، حل کردن مجدد سوالات و بررسی آنها وقت زیادی می طلبد.
در مورد انتخاب آزمون آزمایشی مناسب بعدا مطالبی را خواهم گفت.
نرفتن به مدرسه عادی در سال آخر
نرفتن به مدرسه عادی در سال آخر و هوم اسکولینگ یکی از راههای خوب برای قبولی است به شرطی که در خانه درگیر خواب و افسردگی و موبایل و شبکههای اجتماعی (اینستاگرام و تلگرام و واتساپ ) و گیم و هزار آفت دیگر نشوید.
تجربه نشان داده که دانشآموزان ضعیف با نرفتن به مدرسه ضعیفتر میشوند مگر اینکه معلم خصوصی و مشاور سختگیر داشته باشند.
نرفتن به مدرسه برای امتحان نهایی اضطراب زا ۶ست ولی اگر مشاور و معلمهای خوب در منزل دارید ، مشکلی رخ نخواهد داد.
در این سالها مدارس بهعلت کرونا ، آلودگی هوا ، بارش برف ، اعتراضات مردمی ، گردو خاک و گرما یا سرما ، روزهای بسیاری تعطیل شدند و عملا همگی دانشآموزاناجبارا درگیر هوم اسکول شدهاند.
افرادی که قصد مهاجرت دارند و متقاضی تحصیل در خارج از کشورند ریز نظراتشان بسیار مهم هست و باید برای امتحانات وقت و انرژی بیشتری بگذارند.
برای رشته تجربی و انسانی که منابع کنکور مشخصی دارد ، بهتر است زمان بیشتری به خواندن و تلاش در منزل و کتابخانه و پانسیون بگذرد تا حضور در مدرسه .
هیچ درسی را کنار نگذارید. همه دروس را به موازات هم بخوانید. آمادگی برای دروس اختصاصی خصوصا ریاضی تدریجی است و به زمان بیشتر و حل مسئله و تست و تکرار و تمرین بیشتر نیاز دارد.
بهترین منابع ریاضی برای کنکور
داوطلبان رشته تجربی از کتب دشوارتر ریاضی مثل کتاب هزارتست ریاضی نشر دریافت و ویدئوهای آموزش ریاضی متامس سامان سلامیان هرگز عامل نشوید چراکه دید ریاضی پیدا میکنید و میتوانید تستهای ترکیبی طراحان سازمان سنجش را حل کنید و سر جلسه کنکور غافلگیر نخواهید شد.
این روزها دروس عمومی براي امتحانات نهایی مهم شدهاند و ضرایب آنها به گونه ای ایت که باید در آنها هم خوب ظاهر شوید و نمره بیست بگیرید تا تراز معدل که توسط آموزش و پرورش در اختیار سازمان سنجش قرار میگیرد، بالا باشد .
اگر پشت کنکوری هستید حتما در امتحانات ترمیم معدل شرکت کنید و نمره بیست بگیرید تا تراز معدل شما بالاتر باشد.
نمره بیست تشریحی کمک شایان توجهی به قبولی شما خواهد کرد.
تست و تست زنی از سال نهم و دهم باید در برنامه کاری شما باشد تا بتوانید در زمان اندک مسئله را به جواب نهایی برسانید.
بی دقتیهای خود را دست کم نگیرید در امتحان تشریحی بک بی دقتی سبب کسر بیست و پنج صدم نمره منفی میشود ولی در تست جواب آخر اشتباه میشود و تازه ممکن است نمره منفی نیز بگیرید.
استراتژی درسی و آزمون های تستی و تشریحی
چقدر تشریحی کار کنیم؟ آیا درست است که هشتاد درصد تشریحی کار کنیم و بیست درصد تستی؟
تعیین این نسبت فرمول دقیق ندارد ولی هرچه مطالب جدیدتر باشند با حل مسئله تشریحی بهتر آنها را یاد خواهید گرفت.
این فرمولها کلیشه ای هستند تعیین نسبت تمرینهای تشریحی به تستی فرمول دقیقی ندارد ولی بر اساس یک قاعده ی تقریبی میتوان گفت.
1- هرچه مطالب جدیدتر باشند اهمیت حل تمرینهای تشریحی بیشتر می شود.پس بهتر است تابستان و پاییز بیشتر بخوانید و تمرین حل کنید و زمستان و بهار بین مرور دروس قدیمی و تست زدن وقت بیشتری را برای تست زدن در نظر بگیرید به خصوص یک یا دو ماه نزدیک به کنکور بیشتر به حل تست بپردازید.
2- هر اندازه در مبحثی ضعیفتر ،باشید بهتر است تمرین تشریحی بیشتری انجام دهید.
3- میزان حل تست یا تمرینهای تشریحی از یک درس به درس دیگر و حتی از یک موضوع به موضوع دیگر متفاوت است مثلا یادگیری دروسی مانند ریاضی و فیزیک در اوایل کار به تمرین تشریحی و در ادامه به حل تست فراوان نیاز دارند. کار تشریحی و تستی را به صورت زیر تنظیم کنید:
اگر توانستید به ۷۵ تا ۸۰ درصد پرسشهای تشریحی کتاب خاصی پاسخ دهید میتوانید به سراغ تستهای آن موضوع بروید در حل تست ها هم بهتر است تست ها را به دسته های ۲۵ تایی تقسیم کنید و آن قدر تست بزنید که در دروس اختصاصی به نمره ی ۸۰ تا ۹۰ درصد دست یابید.
پس از رسیدن به این نمرهها موقتاً تست زنی را متوقف کنید چون یادگیری اولیه انجام شده است. با این نسخه، اگر در یک موضوع قوی باشید دیگر نیازی نیست وقت بیشتری برای حل تمرینهای آن موضوع بگذارید و در عوض فعالیتتان روی قسمتهای اشکال دار متمرکز میشود.
ارزش رقابتی دروس را در برنامه درسی خود اعمال کنید.
اهمیت درس ریاضی در کنکور
بسیاری از داوطلبان بر اساس ضرایب هر درس به آنها اهمیت داده و برای آن برنامه ریزی کنند. در حالی که کنکور یک مسابقه است نه یک امتحان هر درس فراتر از ضریب خود نقش رقابتی و جایگاه خاصی در نمره کل کنکور شما دارد . مثلا در ریاضی که اکثر داوطلبان ضعیفند ، یکی دو تست بیشتر از بقیه زدن یعنی پرواز تراز و احتمال قبولي بسيار بهتر. شما بايد از دیگران جلو برنید درصد خود شما مهم نیست ، از رقبا جلو بودن مهم است.
هر چه میتوانید ریاضی خود را قویتر کنید . به اذعان رتبه برترهای کنکورهای سالهای اخیر فیلمهای آموزش ریاضی کنکور متامس برای حل تستهای مفهومی کنکور بسیار مفیدند.
در کنکورهای اخیر که دفترچه سوالات نیز جدا شدا است برخلاف سالهای گدشته نمیتوان هیچ درسی را نزده گذاشت و حتی در حاشیه قرار داد حتی در رشته تجربی ، درس زمین شناسی بسیار موثر است.
امروزه درس ریاضی ، نه تنها در رشته ریاضی فیزیک مهم است که در رشته تجربی و انسانی و هنر هم بسیار مهم و تراز آور شده و اثر پررنگی در قبولی یا عدم قبولی داوطلبان بازی میکند.
در منظومه شناختی سازمان سنجش با مدیریت جدید ، (و به وضوح با بیانیه ها و تاییدیه هایی که از این سو و آن سو صادر می شود اثبات شده) این است که درس ریاضی مهمترین درس است و سالهاست مظلوم واقع شده و باید انتقام آن را از سایر حوزه های معرفتی گرفت.
در اینکه درس ریاضی بسیار درس مهمی است شکی وجود ندارد اما متاسفانه به درس ریاضی هرزآموزان آموزشی در صداوسیما و فضای مجازی ظلم کرده اند و آنها هستند که باید از فضای آموزشی کشور پاکسازی شوند زیرا با روشهای غیر علمی کنترل گزینه و عددگذاری تستها را حل میکردند و سازمان سنجش تصمیم گرفت بهگونه سوال طرح کند که مثلاو ژنرالها و سلطانها ومعلم کنکورهای پوشالی از عهده حل آنها برنیایند.
اهمیت درس ریاضی در کنکور هنر و انسانی
حتی در رشته هنر که شالوده آن خلاقیت است درسهایی مانند «خلاقیت نمایشی»، «خلاقیت موسیقی» به طور کامل حذف شده است، اما در همین گروه هنر درس ریاضی حضور پررنگ تری پیدا کرده و حتی ضریب آن نیز افزایش یافته است.
قطعا برای فردی که می خواهد در آینده هنرمند شود خلاقیت بسیار مهمتر از درک ریاضی است ولی در ورود به دانشگاه مهمتر شده است.
یا در کنکور انسانی اهمیت درس ریاضی از درس جامعه شناسی و روانشناسی مهمتر شده است و این اتفاق برای این است که در روزگار جدید که استفاده از بیگ دیتا (Big Data) ,و آنالیز دادهها برای تصمبمگیری مهم شده است.
اصول ریاضی بر همه برنامه ریزی دولتها سایه افکنده است. ریاضیبه شکل گیری ذهن بشر در طول قرنها کمک کرده است، اما برای اینکه شان ریاضی به جایگاه واقعی خود برگردد باید آموزش کشور را از افراد ناسالم، بیسواد و کلاهبردار فضای مجازی پاکسازی کرد تا راه نفس کشیدن برای دیگر حوزه ها نیز باز شود.
خلاصه اینکه در کنکورهای اخیر :
هرکه ریاضیاش بهتر ، رتبهاش بهتر.