روشهای موفقیت تحصیلی برای دانشآموزان، والدین ، داوطلبان کنکور و دانشجویان (پیش درامد)
در این مطلب به روشهای موفقیت تحصیلی برای دانشآموزان، والدین، داوطلبان کنکور و دانشجویان پرداختیم.
پیشدرآمد روشهای موفقیت تحصیلی
اینک شهریور ماه سال ۱۴۰۲ هست ؛ در جریان اتفاقات اجتماعی این روزها در کشورم ایران ، آزمون جامع دکتری را با موفقیت گذراندهام ، سونامی مهاجرت به دبیرستانها و محصلین کشیده شده ، فضای آموزش و کنکور خیلی تغییر کرده است ، امسال دروس عمومی از کنکور حذف شده بود و معدل امتحان نهایی چهل درصد در پذیرش دانشجو موثر بود ، پذیرش سه رشته پزشکی ، دندانپزشکی و داروسازی افزایش یافته بود ، خلاصه بگویم ، کنکور اخیر با کنکورهای قبل خیلی تفاوت داشت. منهای همه این تغییرات ، فرمول موفقیت ثابت مانده بود.
خیلی دوست دارم سالهای بعد را ببینم که نتیجه این نحوه سنجش و پذیرش دانشجو چگونه خواهد بود.علاقه مندم که درباره «مشاوره تحصیلی» مطالبی بنویسم یادداشت هایی که طی این سی سال تدریس نوشتهام ، از سال اول دانشجویی که تدریس حرفهای ریاضی کنکور را آغاز کردم تا کنون. هم خودم شاگرد درسخوانی بودم (دبیرستان کمال ، تهران از سال ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۳) و هم شاگردان درسخوان و توانمدی های در این سیسال داشتهام ، تجربیات خودم و تجربیات ایشان همه میتواند اصول ثابت موفقیت را نشان دهد.
مراجعه کردم به کاغذهای کهنه و رنگ باخته سالهای قبل ، نوشتههایی همچنان زنده و سرحال ، نمیدانم چرا آن روزها این یادداشت ها را مینوشتم و چرا آنها را سال ها نگه داشتم ،نمیدانستم که آنها روزی مجموعهای خواهند شد. برای تدوین این کتاب به تحقیقات زیادی که پیرامون مسائل مقطع پیش دانشگاهی و کنکور و سال آخر دبیرستان و قبل از کنکور انجام شده بود.
مراجعه کردم و نتایج بهترین مطالعات را منعکس کردم به همه ی سوالهای دانش آموزان که در جریان صحبتهای سر کلاس جمع آوری کرده بودم، توجه کردم.
به همین خاطر بدون هیچ تعارفی باید بگویم که پدیدآورندگان واقعی این مجموعه، دانش آموزانی هستند که طی این همه سال به من تجربه آموختند. همیشه همه میگفتند درس بخوان ،یاد بگیر و … اما کمتر کسی بود که به ما بگوید چگونه بخوان و چگونه یادبگیر و … در کتابهای درسی هم در این باره مطلبی نیست !
هرگز جایی : ” یادگرفتن را یاد ندادهاند.” یاد گرفتن از معلم و مربی و اینترنت و شبکههای اجتماعی و استاد و جامعه…..اکثر پدرها و مادرها هم دغدغه ی تامین معاش دارند و تلاششان در گرفتن دبیر و کتاب و انتخاب کلاس و مدرسه خوب خلاصه میشود از عادت ها و چگونگی تغییر رفتارهای درسی فرزندشان صحبتی به میان نمیآید یکی از ویژگیهای نسل جدید” خودآموزی ” ، “خودتربیتی ” و “خودیاری” است .
عوامل و روش های موفقیت تحصیلی
امروز پدرها و مادرها نقش کمتری در رفتار تحصیلی فرزندشان دارند و در تنظیم رفتارهای آموزشی تقریباً مخاطب من «تنها و مستقل» است و مربی بزرگ وی ، اینترنت ، یوتیوپ و اینستاگرام و شبکه های اجتماعی است .
متاسفانه انبوهی از مطالب زرد و غلط و گمراهکننده هم وجود دارد ولی مطالب پیش رو حاوی ایده هایی است که نگرش تو را به درس خواندن و مطالب علمی ، عوض میکند و تو را وامی دارد که نگاهی نو به درس و ادامه تحصیل داشته باشی رفتارها و عادتهایت را بشناسی و آنها را کنترل و مدیریت کنی. کمک میکند تا خودت را باور کنی به خودت تکیه کنی و شرایط را به گونه ای تغییر دهی که همه چیز را به خدمت خود درآوری.
مجموعه پیش رو ، در برگیرنده ی روش ها و عادت هایی است که دانش آموزان موفق از آن استفاده کردهاند این فنون سال ها در مدارس به کار گرفته شدهاند و امتحان خود را پس دادهاند و از این جهت قابل اطمینان هستند. آنها را بی هیچ دریغی در اختیارت میگذارم آنها را خوب بخوان ، خوب تمرین کن ، تا بتوانی به خوبی آنها را بهکار بگیری.
شناسایی عادت های مطالعه
در مجموعه حاضر ، این امکان فراهم است که خود را در موارد گوناگون ارزیابی کنی پرسش نامههای عادتهای مطالعهی خود را بشناسید»، «سلامت عمومی خود را ارزیابی کنید» چگونه از وقت خود استفاده میکنید؟» و … در این راستا هستند در هر زمینه اطلاعات مفیدی در اختیارت گذاشته شده تا درست تصمیم بگیری و عاقلانه عمل کنی از تهیه ی ،کتاب انتخاب معلم کلاس، فیلم آموزشی ، کلاس آنلاین و انتخاب رشته … تا تغذیه و خواب و استراحت مطالب این مجموعه ، به انبوه مواردی که تو در پیش داری ، نگاهی همه جانبه دارد و زندگی یکساله ات را از هر جهت میپاید میدانم شرکت در کنکور نیازمند مقدار زیادی استحکام عاطفی – روانی است به همین خاطر فصلی را در این رابطه نوشته ام ترتیب مطالب به گونه ای است که شما را گام به گام تا پای کنکور همراهی میکند و به ضرورت ها و مسائل مقاطع زمانی پاسخ میدهد این یکی از ویژگیهای بارز این مطالب است.
ویژگی حاکم بر این مجموعه کاربردی بودن آن است تمام تلاشم را کردم تا حتی الامکان از بحث های انتزاعی و کلی گویی دوری کنم و به گونه ای بنویسم که بتواند کمکی برای تو باشد.
اگر انتظار داری این مطالب تو را به درس خواندن تهییج و ایجاد انگیزه کند ، سخت در اشتباهی، چرا که من مخالف ایننوع مطالب هستم.
وظیفه ی من ، تهییج و انگیزهسازی در تو نیست .مشاوران راهنمایانی هستند که میتوانند، تو را به حداکثر ظرفیت ممکن برسانند .چیزی که شاید مستقلاً به آن دست نیابی هیجانهای کاذب و انگیزه دادنهای تکراری ، زودگذرند انتظار نداشته باش فردی با هیجان تو را وادار به کار کند، چنین امری استمرار و پایداری ندارد و کسی را به سرمنزل مقصود نمیرساند.
به همین دلیل از آوردن جملات معروف و مثال های رایج اجتناب کردهام همانطور که با هیچ سرودی هر قدر ،آتشین انقلابی به پا نمیشود با هیچ توصیه ای حتی طلایی موفقیتی فراهم نمیشود.
این مجموعه و مطالب آن فقط یک مشتی اطلاعات و تجربه هستند که هیچ به درد تو نمیخورند مگر آن که حوصله کنی روی آنها فکر کنی و آنها را تجزیه و تحلیل کنی تازه این اولین قدم است. هیچ فایده ای ندارند مگر آن که آنها را به کار بندی و عمل کنی. نتیجهی استفاده از آنها بیش از همه به خودت بستگی دارد.
برنامه برای موفقیت تحصیلی
در کنار تکالیف درسی برای خودت کمی تکالیف رفتاری در نظر بگیر و برای بهبود آنها برنامه ای تنظیم کن اگر تصور میکنی این نوشتار فقط برای کنکوری هاست، اشتباه میکنی این کتاب راهنمای خودیاری است برای هر زندگی تحصیلی خواه دانش آموز دبیرستانی خواه دانشجو یا داوطلب کنکور آنچه در دست داری یک مجموعه چندبعدی است که یکی از استفاده کنندگان آن میتواند شما ، والدین ، مربیان و یا مشاورانتان باشد. اغلب والدین نمیدانند چه کاری از آنان ساخته است آنها با خواندن این کتاب با مسائل تو آشنا میشوند پدرها و مادرها با تو کنکور خواهند داد آنها نیاز دارند تا با وظایف خود در این دوران آشنا شوند. در آخر میخواهم بگویم که بی صبرانه منتظر شنیدن و خواندن ،پیشنهادات نظرات و انتقادات شما هستم
شاد و سربلند باشید.
دکتر سامان سلامیان، شهریور ۱۴۰۲
برخی از مقالات