نحوه طراحی تستهای ریاضی کنکور امسال!!!

با سلام
آنچه در زیر میآید ، نظرات شخصی اینجانب سامانسلامیان و گمانهزنی در مورد نحوه طراحی تستهای ریاضی کنکور امسال هست . لطفا تا آخر بخوانید.
اگر خوشبینانه بخواهم ، فرض کنم که علت طرح تستهای ریاضی یک اتاق فکر بوده است و از سر تصادف و اشتباه سهوی چنین حادثهای رخ نداده به موارد زیر میتوانم اشاره کنم :
- اولین گمانه با توجه به شایعات و شنیدههای غیر رسمی و تائید نشده تا این زمان میتواند این باشد که شاید به علت لورفتن سوالات این درس ریاضی ( خارج از سازمان سنجش ) گرفتن سوالات جدید از طراح با عجله و بدون فرصت بازنگری و گزینشگری مجدد ، منجر به این داستان شده است.
- گمانه دیگر این است که برای اجرای عدالت آموزشی تستهای این درس بهگونهای طرح شده که همه در برابر آن خلع سلاح باشند، بین فرزند یتیم و فقیری در روستاهای محروم سیستان و بلوچستان که حداقل امکانات تحصیل، از کتاب کمک درسی و جزوه گرفته تا لپتاپ و گوشی هوشمند و کلاس آنلاین و … ندارد، با فرزند آن جراح پلاستیک، که پدرش، ماهانه یک میلیارد تومان و بیشتر درآمد دارد و معلمهای خصوصی برای تدریس به تک فرزندش، در اتاق انتظار مینشینند تا معلم قبلی خارج و جای خود را با معلم بعدی، عوض کنند.
- اولین بار که درس ادبیات در کنکور از ساختار رایج خارج شد، تستهای آزمون به شدت شبیه یک آزمون آزمایشی خاص شده بود که در لحظات پایانی ، تستها به کل عوض شدند و ساختار جدید آن به همان صورت با پایبندی کمتری به کتاب درسی و تکیه بر درک ادبی، ادامه یافت و ممکن است با توجه به رصد همه کتب کمک آموزشی، آزمونهای آزمایشی و کلاسهای کنکور، برنامههای سیما و کلاسهای آنلاین توسط طراحان سنجش، تستها به گونه ای طرح شدند که نحوه آموزش ریاضی،از قالب رایج خارج شود و روشهای غیرعلمی و سادهانگارانه، کنترل گزینه و عددگذاری اصلاح شوند.
از طرف دیگر، دانشآموزان توانخواه مالی، بدانند که داشتن کتاب و کلاس کنکور شرط قبولی را تضمین نمیکند و همه تا حدی در شرایط یکسان خواهند بود. - تعریف استاندارد، چارچوب طرح تست و درجه سختی سوال تا امروز دقیقا و مشخصا چه بوده است؟
معیار استاندارد کیست ؟ آیا متن مکتوب و قسمخوردهای برای طرح تست داریم که از آن تخطی شده و یا روند تقریبی و همیشگی و نظم رایج بههم خورده است؟
آیا وقتی در درس فیزیک، شیمی ، زیست یا ادبیات این اتفاق افتاد ، روند طرح سؤال به حالت قبل بازگشت؟
تستهای درس شیمی در سال نود و سه که واقعا چند برابر زمان پیشنهادی وقت و داشتن ماشین حساب لازم داشت را بهیاد بیاورید! فریادها بلند شد، اما کنکور نود ونه به مراتب سختتر از آن بود ولی انسان موجودی است که عادت میکند.
درست زدن نصف سوالات ، به عنوان یک هدف ، در درس شیمی معرفی گردید و درصد شصت به بالا برای رتبههای برتر به عنوان هدف دوم .
در کنکور امسال، تستهای شیمی در هفت صفحه ، سی و پنج خط تایپ شده است، که با توجه به زمان پیشنهادی سی دقیقه برای پاسخگویی شیمی ، متوسط برای، هر خط ، تقریبا حدود هفت ثانیه ! 🙄 فقط برای خواندن و نه فکر کردن ، پس شیمی بسیار سخت بود ، اما نظر داوطلبان ، روان و قابل قبول بود!
اتفاقی که در درس زیست و ادبیات هم در سالهای قبل رخ داده است و اما این دو درس ؛ در کنکور امسال ،
نرمال معرفی شدند چرا که عادتهای داشآموزان ، دبیران و داوطلبان تغییر کرده است .
شش) یک گمانه دیگر میتواند این موضوع باشد ، که دستهای پشت پرده و نفوذ قدرت و شاید مافیای جدید در کنکور تلاش دارد که با طرح تست های ریاضی به این صورت ، یک جریان تازه در برگزاری کنکور آعاژ کند.
مثلا تغییر روش برگزاری کنکور ، پر رنگ شدن دروس اختصاصی ، یا حتی شروعی برای گنجاندن درس
GMAT
در کنکور ورودی دانشگاههای ایران!!
7. گمانه دیگر این است که دستهای پشت پرده تلاش دارند با ایجاد درماندگی آموختهشده و ناامید کردن بجهها در نتیجهگیری در کنکور ایران ، عزم بچه ها را برای تحصیل در کشورهای دیگر و اخذ پذیرش تحصیلی محکمتر و پول و اندوخته خانوادهها را صاحب شوند.
8. همانطور که گاهی ، آزمونهای سازمان تعاونی کارکنان سنجش حاکی از تغییر نگاه و رویکرد طراحان است ، خود کنکور سراسری نیز میتواند اشارهای برای کنکورهای بعدی باشد و شاید در سالهای بعد همین روند و شاید شدیدتر ، در درس ریاضی ادامه یابد.
نه) یکی از ایراداتی که به کنکور سراسری،گرفته میشد عدم سنجش سایر هوشهای انسانی و حتی
EQ بود.
از کجا معلوم که نیت این نبوده که برای غربالگری پزشکان و مهندسان و وکلای برتر ، تستهای خارج از چارچوب و نظام قدیم مطرح شود که ببینند چه افرادی زیرکی رها کردن آنها را دارند؟ آیا یک پزشک در اورژانس و موقعیت بحران میتواند تصمیم به بهترین عملکرد و پرداختن به احیای بیمارانی باشد که احتمال زنده بودنشان بیشتر است؟
10. گمانه دیگر ، اثبات عدم تدبیر و لیاقت برای مسئولین رده بالا و دلیلی برای تعویض آنها باشد ، با توجه به تغییرات اخیر مدیریتی در کشور شاید باید بهانهای تراشیده میشدهاست. با توجه به اتفاقات تاریخی کنکور ، مثل لو رفتن سوالات کنکور دانشگاه آزاد در سالهای قبل و بگیر و ببندهایی که در تاریخ ثبت شده ، دلیلی برای تعویض ریاست دانشگاه آزاد آن زمان و گرفتن مدیریت این دانشگاه از جبهه اصلاحطلبان بود.
11. گمانه دیگر این است که کنکور سراسری که برای جدا کردن دانشجویان لایق برای رشتههای برتر و پر متقاضی برگزار میشود و نباید همانند کنکور آزمایش هفتگی مدارس باشد که تستهایی برای داوطلبهای ضعیفتر هم داشته باشد چون بقیه داوطلبها میتوانند در سایر رشتههای بدون کنکور یا دانشگاههای پولی ادامه تحصیل دهند.
دوازده) گمانه دیگر این است که ، برای فراری دادن
سیاهی لشگرها و هل دادن ایشان به سمت بازار کار !🤪 و شاید ازدواج و فرزندآوری ! 🤪 و کم کردن تب سه رشته برتر تجربی سوالات را کلا طوری طرح کنند که فقط و فقط آنانی بمانند که عاشق سختی کشیدن در راه تحصیلند و دیگر متولدین دهه شصت و هفتاد و لیسانسههای قدیم و دیپلمههای قدیم در رشتههای نامرتبط برای پزشک و دندانپزشک شدن تلاشی نکنند.
12. گمانه دیگر سهمخواهی آموزش و پرورش است، از سفره کنکور است و می خواهد با امتحانات نهایی خود، سهمی از بازار اقتصادی کنکور داشته باشد و میخواهد با وارد کردن استرس به دانش آموزان، اعتبار نداشته خود را برگرداند ، نیز مقصر است.
13. به عنوان معلمی که خود را مصلح آموزشی میدانم ، درخواست رسیدگی از ، سازمان سنجش را دارم که دلایل و اهداف و نیات خود را اعلام کند.
14 . و در آخر ” همهچیزمان ، باید به همه چیزمان بیاید!
وقتی نظم در سیستمی به هم میریزد ، بحران ایجاد میشود . در یکی دوسال اخیر ، هر روز در رسانهها اخبار مختلفی میشنویم که جان هموطنانمان و سایر حقوق شهروندی به خطر میافتد ؛ حال در این سیستم بدون نظم ، به دنبال رعایت نظم و قاعده و رعایت روندهای ثابت گشتن، به نظر من جواب نخواهد داشت . آیا نظام اقتصادی ، سیاسی ، فرهنگی از نظم خاص و قابل پیشبینی برخوردار بوده است که حالا در طراحی تست ریاضیات کنکور دنبال چنین روال منظمی هستیم؟ اتفاقا تازه در این مورد خیلی هم تاخیر رخ داده است و زودتر از اینها ، مثل لو رفتن سوالات یا تقلب گسترده در آزمون دستیاری (رزیدنتی) پزشکان ، آزمون وکلا ، آزمون اخیر مدارس تیزهوشان
(با طرح یازده تست پشت سر هم از یک کتاب خاص) باید چنین مسئلهای رخ میداد!
درس ریاضی کنکور در هر سه رشته ریاضی ، تجربی و انسانی با اوصافی که خوانده و شنیدهاید ، اتفاقا همرنگ با سایر اتفاقات جامعه کنونی ایران است و شاید جمله ” اینجا ایران است .”
فصلالخطاب برای افکار عمومی باشد و اتفاقی بر پایه :
“اصل بقای بحران در ایران ”
سامان_سلامیان
تیرماه هزارو چهارصد