روش مطالعه پس ختام

روش مطالعه پس ختام
خیلی از دانش آموزان در رابطه با بهترین روش های مطالعه و یادگیری از سامان سلامیان دبیر ریاضی و دبیر ریاضی تجربی سوال می پرسند . ما در مطالب پیشین در رابطه با بهترین روشهای مطالعه و یادگیری صحبت کردیم در ادامه در رابطه با یکی از روش های یادگیری به نام پس ختام صحبت می کنیم . اگر شما هم با این روش مطالعه آشنایی ندارید و به دنبال یک راهکار خوب برای افزایش قدرت یادگیری خود هستید توصیه می شود ادامه مطلب را مطالعه کنید .
یکی از روش های موفق بهبود مطالعه و یادگیری روش پس ختام است . نام این روش از حروف اول، 6 مرحله آن است .
پیش خوانی
در این مرحله زمانی که کتاب جدیدی به دست ما آمد و ذهنیتی نسبت به آن نداریم ، برای اینکه یک برداشت کلی از آن پیدا کنیم ، یک دور آن را روخوانی می کنیم . در این روخوانی ما باید به مواردی مانند : مقدمه کتاب ، تیتر های اصلی و فرعی و جمله های کلیدی پاراگرافها که به شکل برجسته نشان داده شده است ، توجه کنیم .
سوال ساختن
پس از اینکه ما به تیتر های اصلی و فرعی توجه کردیم و جملات برجسته را در نظر گرفتیم ، می توانیم آن ها را به سوال تبدیل کنیم . علاوه بر این می توانیم باز هم به متن توجه کنیم و در هر کجا که به مطلب مهمی اشاره داشت ،آن را به سوال تبدیل کنیم .
خواندن
در این مرحله مبحث های کتاب را که برایشان سوال در ارودیم را با دقت می خوانیم و جواب سوالات را پیدا می کنیم . در خواندن نباید سرعت ما در تمامی مباحث یکسان باشد . بعضی مطالب آسان هستند ، باید با سرعت بیشتری آن ها را بخوانیم و مطالب پیچیده تر را آرامتر بخوانیم و زمان بیشتری به آن ها اختصاص بدهیم .
تفکر و فهمیدن
در این مرحله ما در مورد مطلبی که خواندیم فکر می کنیم تا آن را خوب بفهمیم . برای اینکه ما مطلب را خوب بفهمیم می توانیم سه کار انجام دهیم : مطالب جدیدی که می دانیم را به هم ربط دهیم .
نکته های اصلی و فرعی کتاب را به هم ربط دهیم .
اگر مساله یا ابهامی در مطالب بود به کمک اطلاعات خود آن را حل کنیم .
از حفظ گفتن
در این مرحله باید سوالاتی که در مرحله سوال ساختن در آوردیم و در مرحله خواندن مطالعه کردیم و جواب هایشان را یافتیم و خواندیم را از خود بپرسیم و به آن ها به صورت حفظ جواب بدهیم تا ببینیم که تا چه حدی یاد گرفته ایم و چه مباحثی را یاد نگرفته ایم و باید دوباره بخوانیم .
مرور کردن
اینک نوبت آن است که در آخرین مرحله کل فصل های کتاب را همزمان با هم مرور کنیم و به صورت کلی کتاب را یاد بگیریم، مرور کردن کل کتاب ، ارتباط فصل ها را به ما نشان می دهد و یادگیری ما را منظم می کند .