چجوری ریاضی بخونیم ؟

چجوری ریاضی بخونیم ؟

نحوه برخورد محصلین با درس ریاضی

به طور کلی می توان نحوه برخورد داوطلبان را با درس ریاضی به یکی از 6 روش زیر خلاصه کرد:

  1. روش آنی : فرد اولین گزینه یا اولین راه را  که  به ذهنش برسد شروع به  گفتن می کند .
  2. روش شانسی :در جهت حل مسئله اقدامی انجام نمی دهد .
  3. روش تسلیمی :اعتماد به نفس کافی برای خواندن درس نداشته و یادگیری را به فرد دیگری واگذار می کند .
  4. روش تاخیری :خواندن ریاضی را به عقب می اندازد .
  5. روش عجزی :فرد کلا تمرین ها را کنار گذاشته و سفید می گذارد .
  6. روش تورایی: به صورت وسواسی هر دفعه که می خواهد درس را شروع کند از اول می خواند ،دائما به فصل های قبلی و ریاضی پایه مراجعه می کند و برخورد وسواس گونه دارد .
  7. روش شهودی :کسانی که با تصویر سازی و ارتباط مطالب ریاضی با موضوعات روزمره سرو کار دارید و دست به حل می زنند ولی برای همه امکان پذیر نیست و نیاز به تجربه و تمرین دارد .
  8. روش بر نامه ریزی (تکرار و تمرین ،کار با برنامه ): در این روش با یک مربی و برنامه او و تمرینات مربی به صورت شخصی  مربی آن فرد داده می شود  و شروع به کسب مهارت  در ریاضی  کرده و در انتها قادر به حل مسائل مشابه می باشد که این  روش در کنکور و آزمون های مدارس قابل توجیه است .

برای حل مسائل ریاضی به حافظه مراجعه نکنید بلکه به سمت حل مسئله ی مغز ،درک مسئله ،فکر کردن ،تصویر ذهنی شاخص ،استفاده از دلایل و قضایا مراجعه نمایید .

در این روش فرآیند حل مسئله  ،  شکافتن فرض و داده ها  ،   شکافتن حکم و خواسته های مسئله (تفکر و انجام اعمالی به منظور رسیدن به هدفی که در دسترس نیست )

چجوری-ریاضی-بخونیم-؟

روش حل مسئله :

حل مسئله کار روی دانسته های درونی و ربط دادن آن ها به یکدیگر است و هر چه دانش درونی و مسئله های قبلی بیشتر باشد ،ربط دادن مسئله های جدید بر آن ها راحت تر انجام می شود که به آن روش حل مسئله به کمک حل مسئله گفته می شود ،در حقیقت برای دستیابی به جواب  باید ،مسئله های مادر زیادی دیده باشیم یا برایمان حل کرده باشند  که از آن ها بچه مسئله های زیادی متولد می شوند .

پس آمادگی برای دیدن مسئله های مهم را باید داشته باشیم و برای افزایش مهارت ذهن  مثل هر  ورزش دیگر باید تمرین کرد ،ریاضی خواندنی نیست و تمرین کردنی است حتی زمانی که روی  یک سوال  وقت می گذارید  و حل نمی شود  برعکس سایر درس ها،  در واقع  شما درس خوانده اید  چرا که ذهن و مغز شما متوجه می شود که با چه دانسته هایی نمی توانید چه یافته هایی داشته باشید بنابر این لازم است در طول هفته زمان به خصوصی را  برای فکر کردن روی مسئله های ریاضی بگذارید  و اصلا نگران  گذر زمان نباشید که مثلا یک ساعت از وقت من رفت ولی یک مسئله هم به جواب آخر نرسید . ورزش ذهن و پروش اندامی مثل مغز مانند پروش سایر اندام به تدریج حاصل می شود پس توصیه مشاورین مبنی بر حل کردن 20 یا 30 تست در حقیقت پایه علمی ندارد .

در حقیقت اینکه مفروضات یک سوال  ریاضی را کاملا بشکافیم  و روی خواسته های آن به خود کمک کنیم و بعد از حل آن حول و حوش آن فکر کنیم و حالات خاص آن را بررسی کنیم و نمودار و شکل هندسی آن را بررسی کنیم خود عامل مهمی در یادگیری ریاضی است  و در موارد مشابه به سادگی جرقه ی حل مسئله  در ذهن  ما زده می شود .

یکی از ویژگی های افرادی که در ریاضی موفق هستند تعداد مسئله های حل شده ای است که بله هستند . مثلا :در ارزیابی

یک معلم ریاضی گاهی گفته می شود  که فلان شخص مسئله های ریاضی زیادی را می داند لذا مایه ی درونی وی زیاد است و با دیدن هر مسئله جدید به مسئله ی جدید می رسد  . چون DATA BANK جدیدی دارد مغز او سریع تر برای حل مسئله جرقه می زند .

درکنکور:

خوشبختانه در کنکور های رایج چه مربی مدار خاص ،چه کنکور سراسری و حتی کارشناسی ارشد و دکترا که زمان پاسخ  گویی به هر تست محدود است خلاقیت ها تکرار می شوند ( مسئله ها )پس لازم نیست با هوش باشیم بلکه کافیست پر کار بوده باشیم  و با افزایش آمایه ذهنی و دیدن خلاقیت ها ،ابتکارات و یا  در هندسه  خط اضافه های مهم مسئله را به جواب برسانیم ،دراین بین حضور یک مربی با تجربه که ما را از هرز خوانی دور کند و همه مدل مسئله ای را به مانشان دهد لازم و ضروری  است . کار کردن در یک باشگاه فکری که توسط یک مربی با تجربه و حرفه ای اداره می شود به شما یک دید ریاضی می دهد و ناخود آگاه  متوجه می شوید که از کجا باید شروع کنید .

در همه ی رشته های علمی حتی پزشکی و جراحی افرادی برجسته می شوند که می توانند از همان کتابی که همه خواند ه اند به بهترین روش، مثلا یک عمل جراحی را انجام دهند و یا به نتایج جالب جدید برسند . امیدوارم که این مطالب برای شما مثمر ثمر واقع شود. سامان سلامیان ….